Biz, çocukların cinsel istismarına karşı savaş veren bir grup gönüllüyüz. Kendimizce edindiğimiz bilgilerle, toplumda bu konu hakkında bir bilinçlendirme yaratmayı hedefliyoruz. Amacımız, annelerin ve babaların konu hakkında bilgilendirilmesi ve yeni neslin daha sağlıklı ve güven içinde büyümesidir.


Tuesday, March 20, 2007

ÇOCUKLARA VERİLEBİLECEK CİNSEL BİLGİLER

Çocuklarınıza cinsellikle ilgili doğru bilgiler verin. Önce cinselliğin ne olduğunu öğretin ki, sonra cinsel istismar hakkında bilgilendirin.

Sizin çocuğunuzun böyle bir şeyle karşılaşmayacağının garantisi yoktur. Ayrıca böyle bir eyleme kimin kalkışacağını da tam olarak bilemeyiz. Siz çocuğunuza bu durumu tanımayı ve kendini korumayı öğretebilirsiniz.

Amaç, onları korkutmak değil, kendilerini korumayı öğrenmeleridir. Bunun için de öncelikli olan cinsel gelişim hakkında bilgilendirilmeleridir.

Çocuğunuza şunları anlatabilirsiniz:
- "Herhangi biri sana istemediğin şekilde yaklaşırsa,
- Seni bunun için ikna etmeye ve zorlamaya çalışırsa,
- Böyle bir eylemde bulunman için sana para, hediye vermeyi, yiyecek, giyecek gibi şeyler sağlamayı ya da senin isteyebileceğin bir şeyi gerçekleştirmeyi teklif ederse, Derhal bu durumdan uzaklaş, ortamı terk et ve mutlaka gelip benimle konuş. Seni korumak ve bu durumu engellemek için senin yanında olacağım. Böyle bir durumla karşılaştığında karşıdaki kişinin niyetini anlamakta zorluk çekebilirsin. Karşıdaki kişinin niyetinden emin olmayı bekleme. Bu konuda en ufak bile bir şüphe duyduğunda ortamdan uzaklaş. Bu durum seni tedirgin edebilir, endişelendirebilir ya da korkutabilir. Birlikte bu durumun üstesinden geliriz."

Çocuğunuz kaç yaşındayken hangi düzeyde bilgi vermelisiniz;

18 ay: Beden bölgelerinin uygun adlandırılmalarını öğretin.
3-5 yaş: Bedenin bölgelerini öğretin. Herhangi birinden gelen cinsel yaklaşımlara “hayır” demeyi öğretin. Çocuklar bu yaşlarda cinsellikle ilgili pek çok soru sormaya başlarlar. Bu, sağlıklı gelişim için gereklidir. Sorularını geçiştirmeyin.
5-8 yaş: Eve güvenli geliş-gidiş planı yapın. Cinsel anlam içeren dokunuşlarla diğer dokunuşları ayırt etmeyi öğretin.
8-12 yaş: Ergenlikteki gelişim hakkında onları bilgilendirin. Güvenli olmayan yerlerin neler olabileceğini anlatın ve buralarda kendini korumaya yönelik nasıl hareket edecekleri hakkında konuşun.
13-18 yaş: Cinsellikle ilgili daha fazla konuşun. Cinsel zorlama ve tecavüz hakkında bilgilendirin. Gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgilendirin.

İlkay Çelik

No comments: