Biz, çocukların cinsel istismarına karşı savaş veren bir grup gönüllüyüz. Kendimizce edindiğimiz bilgilerle, toplumda bu konu hakkında bir bilinçlendirme yaratmayı hedefliyoruz. Amacımız, annelerin ve babaların konu hakkında bilgilendirilmesi ve yeni neslin daha sağlıklı ve güven içinde büyümesidir.


Tuesday, March 20, 2007

ÇOCUĞUNUZU BİR PEDOFİLİDEN KORUMA YÖNTEMLERİ

Çocuğunuzun kimlerle vakit geçirdiği ve arkadaşlarının evindeyken neler yaptığı konusunda mutlaka bilgi sahibi olun.Pedofiller, genelde ailelerinden yeterince ilgi görmeyen çocuklara dikkat ederler, çocukların içinde bulunduğu aktivitelere fazla katılım gösterirler. Çocuğunuzun yaşantısıyla, neler yaptığıyla yeterince ilgilenirseniz; çocuğunuz ile pedofil arasına bir bariyer kurmuş olursunuz.

Bu sorunla yalnızca büyük şehirlerde karşılaşılmayacağını, her yerde ve her zaman karşı karşıya kalabileceğinizi bilmelisiniz.

Çocuğunuzun bedeninin bölümlerinin uygun isimlerini bildiğine emin olmalısınız. Pedofiller, genelde bir çocuğun cinsel bölümleri için şirin adlar takarlar, eğer çocuğunuz uygun isimleri biliyorsa, belki de cinsel bir saldırıyı önlemiş olur.
Çocuğunuzun önsezilerini ciddiye alın.

Önsezi, doğal bir savunma sistemidir ve biz olgunlaştıkça önsezi daha arı hale gelir. Bizi tehlikeli durumlardan ya da acıdan korumak için kendi kendini düzenler. Çocuğunuza eğer kendini rahat hissetmiyorsa, o durumdan, o ortamdan uzaklaşmalarını öğretin. Yapılan şey her ne ise, eğer kendilerini güvende hissetmiyorlarsa, güvende değillerdir. Eğer belli bir kişiyle bir yere gitmek istemiyorlarsa bunun için onları zorlamayın. Bunu şımarıklık ya da saygısızlık olarak nitelendirmeyin ve çocuklarınızın güvenliklerini düşünün.

Yabancılardan kaçınmayı öğretin. Güvenliklerini korumak ve tehlikeden kaçmak için neler yapabileceklerini anlatın.Akranlarının ya da yetişkinlerin davranışlarının hangilerinin “uygun davranışlar olmadığını” öğretin. Kendilerine dokunulması, öpülmesi durumunda bundan hoşlanmıyorlarsa bunu reddetmelerini söyleyin. Eğer birisi dokunursa ve bunu sır olarak kalması gerektiğini söylese bile gelip size anlatması gerektiğini açıklayın.

Çocuklarınızın sizinle her şeyi -cinsel istismar dahil- konuşabileceklerini bilmelerini sağlayın. Birisi kendisine kötü, rahatsız edici bir şey yaparsa arkadaşlarından ya da büyüklerden yardım istemesinin uygun olacağını anlatın.
Bir yabancının çocuğunuza kendini “ailenizin arkadaşı” olarak tanıtamayacağı bir ortam yaratın. Ayrıca başka büyükler tarafından söylenen her şeyin yapılması gerekmediğini öğretin. Çünkü çocuklarımızı genelde “büyüklerin sözü dinlenir” diyerek büyütmekteyiz.

İlkay Çelik

No comments: